Brains voor bouwstenenbeheer

Om je enig beeld te geven van wat ik en mijn Brunel collega IT engineers doen zal ik proberen zo af en toe eens wat ‘vanuit het veld’ te schrijven. Soms over de klus zelf en soms over de technologie die daarbij ingezet wordt; nieuwe technieken maar soms ook oerdegelijke zaken die veel te goed zijn om te vervangen.

Java Middleware specialist 

Klussen waar ik aan werk zijn vrijwel zonder uitzondering projectmatig: veranderingsprocessen bij de klant waardoor men moet ‘opschalen’ en onvoldoende interne mensen heeft. Daarbij zit er een verschil tussen kortere projecten en langer lopende programma’s. Inzet voor langere termijn, simpelweg omdat er (nog) geen interne mensen gevonden zijn, komt dus ook voor. De klus die ik nu doe heet met een mooi woord ‘Java middleware specialist’. Deze rol omvat zowel technisch beheer van het platform (Linux, Java EE en alles er omheen) als het helpen in de doorontwikkeling ervan. De klant is een alom bekend semi-overheidsorgaan die zoals zoveel organisaties fors investeert in het verder automatiseren van de bedrijfsprocessen. Zo moeten veel fysieke loketten meer en meer verschuiven naar digitale loketten. Ik behoor tot een volledig uit externen bestaand team van 6 Java deployment specialisten en 3 platformbouwers.

Voorbeeld werkdag

Een typische werkdag kan bijvoorbeeld bestaan uit het enkele uren werken aan en het uitrollen van nieuwe applicatieversies door de OTAP-straat, inclusief settings in firewall, loadbalancers, databases en JMS queues. En daarnaast bijvoorbeeld enkele uren experimenteren met een nieuwe versie van de middleware, momenteel bijvoorbeeld JBoss waarmee ik help om IBM WebSphere te gaan vervangen. Ik richt me op het bepalen van alle correcte settings voor de JBoss stack samen met een applicatiebouwer die de Java onderhoudt. Zodra deze uitgetest zijn gaan de Platform-engineers dit vervolgens ombouwen tot installatiescripts in de distributietooling (Puppet Enterprise en XLDeploy). Daarna staat er een nieuwe platformversie waar de applicaties heen gemigreerd kunnen worden en wat in dit geval leidt tot forse besparingen op de licentiekosten.

Skills

Wat is nu de kunst om dit soort werk te kunnen doen? Wel, de primaire kracht zit in brede kennis van veel soorten bouwstenen. Als technisch beheerder ben je immers de ‘poortwachter’ die aangesproken wordt op stabiliteit van de applicatie en degene die helpt bepalen wat de bronoorzaak van een probleem is. Sommige teamleden hebben die kennis gekregen vanuit de systeembeheer-hoek, ikzelf meer vanuit de hoek van ontwikkeling en later architectureren van complexe applicaties. Ook daar kwam m’n eerder opgedane kennis van o.a. Linux, REXX-scripting en ITIL-beheer erg van pas. Ikzelf vind deze klus vooral leuk omdat ik na een jaar of 15 de Java-middleware vooral in de architectenrol gezien te hebben, nu veel meer met de voeten in de modder mag staan. Ik kan nu stap voor stap een platform zien groeien in plaats van alleen datgene dat de architect vooral meemaakt, namelijk de Proof of Concept en evaluatiefasen. En deze ‘reality check’ gaat me weer erg helpen in volgende, ongetwijfeld weer meer op de architectenrol gerichte, klussen. Zo zie je, ook ik heb een mooi doel om voor te werken – en zoals je elders op deze site kunt lezen heeft Brunel constant behoefte aan brains, in alle IT-specialisaties en op allerlei niveau’s van ervaring, die dat ook willen!

Happy computing, <Erik>

Like it? Share it!