Hard coding soft skills

Op het internet is een interessante evolutie gaande. Nog niet zo gek lang geleden waren de klassieke nerds hier nog de baas (u kent het stereotype vast wel). Maar inmiddels verschuift het web langzaam van een technische infrastructuur naar een sociaal psychologisch netwerk, waarbij virtuele soft skills steeds belangrijker worden.

Dat klinkt ingewikkeld hè? Een korte toelichting?

Eind jaren negentig maakte ik voor het eerst een website. Gewapend met een HTML-handleiding van tien A4'tjes maakte ik een webpagina met groene tekst, herhalende blauwe wolken als achtergrond en onderaan en getekende animatie van een brievenbus met een envelop erin die open en dicht ging. Om te mailen.

Dat vond iedereen heel indrukwekkend in die tijd. Had je twee van dat soort websites gemaakt dan kon je er je brood mee verdienen. Echt. Verlegen jongens met brillen die zich met een Star Wars t-shirt en een programmeerboek terugtrokken op een zolderkamer waren de koningen van het web.

Langzamerhand kwam daar verandering in. Er kwamen (web)designers bij, user interface specialisten en online marketeers. Naarmate het internet steeds volwassener werd moest je website aan steeds meer eisen voldoen. Alleen het hebben van een werkende site was niet meer genoeg.

Waar het internet zich tot dit punt nog heel erg richtte op de techniek, ontstond er vervolgens het social web. Harvard nerd Mark Zuckerberg digitaliseerde met Facebook de sociale processen waarin de klassieke nerd zich nooit zo op zijn gemak had gevoeld. Sociale interacties werden praktisch gestuurd door slimme algoritmes. Facebook suggereerde nieuwe vrienden, spoorde je aan tot extravert gedrag en attendeerde je subtiel op verjaardagen.

Inmiddels heeft ieder bedrijf een gelikte gebruiksvriendelijke website en schreeuwen ze allemaal om de aandacht van de consument. Met zoveel concurrentie moet je wel weer iets nieuws bedenken om de markt voor te blijven.

Enter de sociaal psychologen. Die keken diep in de mens, zagen zijn grootste angsten en behoeften en pasten die toe in websites. Neem het voorbeeld van hotel sites: ze attenderen je op het feit dat er nog maar 1 kamer beschikbaar is (die door drie andere mensen bekeken wordt!). Plaatjes van mensen die richting een bestelknop kijken zorgen voor meer bestellingen (want we doen graag andere mensen na, zelfs als ze alleen maar naar iets kijken). En als je je bestelling op Facebook deelt geven slimme sites je een mooie korting (want niets blijkt zo goed te werken als adverterende vrienden).

Growth hacking

In lijn met deze psychologische tricks is de nieuwe hype growth hacking: sociaal technische snufjes die bijdragen aan een snelle bedrijfsgroei. Bedrijven kijken naar simpele meetbare kenmerken die een effect hebben op hun overlevingskans en programmeren hun website om daar op in te spelen.

Ter illustratie: Twitter ontdekte dat hun vaste gebruikersbasis bestond uit mensen die tijdens hun eerste kennismaking met Twitter meer dan 5 mensen gingen volgen. Om meer vaste gebruikers te krijgen begonnen ze bij Twitter daarom direct met suggesties over wie je zou kunnen volgen. Als mensen meer dan vijf mensen volgen blijven ze vaak hangen.

Youtube is groot geworden door hun eenvoudige embed code, waarmee je makkelijk een youtube film op je eigen site kan plaatsen. Heel eenvoudig, en gratis reclame voor Youtube zelf. Dropbox (nog maar een paar jaar oud en inmiddels honderden miljoenen gebruikers) geeft extra harde schijf ruimte weg voor iedere denkbare actie die jouw commitment aan Dropbox kan verhogen. Ook Nederlandse startups zoals Blendle en Peerby maken hier slim gebruik van.

Waar een website vroeger alleen een werkende functionaliteit nodig had om succesvol te worden is één van de succesfactoren nu dus de sociale component eromheen goed inzetten. Het resultaat is de ultieme revenge van de nerd. Waar uitblinken in sociale processen vroeger niet zijn grootste skill was, zet de moderne nerd hiervoor zijn technische skills in. Hard coding van soft skills heeft dus de toekomst!

Like it? Share it!