Finance in de 21e eeuw: Kickstarter

Vorige maand is Kickstarter in Nederland gestart. Voor degenen die het helemaal gemist hebben: 
Kickstarter is een platform waarop mensen met een idee of een uitvinding de financiering ervan kunnen regelen. Vaak zijn de geldschieters hiervan ook meteen de toekomstige kopers en betreft het niet een grote financierder maar heel veel kleine financierders die samen optellen tot de totale som. Crowdfunding dus.

Multidisciplinair

Wat ik het mooie van Kickstarter vind is dat het eigenlijk een cross-over tussen verschillende vakgebieden is. Feitelijk is het een IT platform maar het tegelijkertijd is het een marketing tool waarbij de interesse voor een nieuw product gemeten kan worden en regelt het dus de financiering van het concept. Finance, IT en Marketing vraagstukken komen hierin samen op een fantastische manier. Een uitvinder kan zijn idee pitchen (zoals recent de sensationele virtual reality bril Oculus Rift). Als blijkt dat daar onverwacht veel vraag naar is in de markt dan kan het meteen worden uitgevoerd. De uitvinder hoeft zich niet tot zijn nek in de schulden te steken zonder te weten of er wel behoefte aan is. En voor de financierders is er minder risico dan bij bijvoorbeeld een traditionele bank, die normaal gesproken de hele som alleen ophoest. De gadget lovers die graag als eerste de nieuwste producten in huis hebben kunnen zelf bepalen wat er op de markt komt. Everybody wins!

Modern en innovatief?

Nu is Kickstarter niet het enige crowdfunding platform. Verschillende banken zijn er de laatste jaren mee begonnen. Een verzekeraar lanceerde afgelopen maanden een nieuw initiatief gericht op ondernemers en daarnaast zijn er nog tientallen niche sites (van bands tot goede doelen). Crowdfunding lijkt dus typisch een moderne en innovatieve manier van zaken doen die is over komen waaien uit Amerika. Toch?
Niets is natuurlijk minder waar, aangezien het bekendste voorbeeld van crowdfunding stamt uit begin 17e eeuw, toen een groep Nederlanders de kosten voor een import missie (de VOC) naar het Oosten gezamenlijk financierden in ruil voor een deel van de opbrengst. Nieuw is het dus allerminst, een stuk eenvoudiger dankzij de mogelijkheden van de IT gelukkig wel!

IT projecten in de Financiële sector

Voor de IT’ers onder u, mijn collega Simon Albarda heeft voortdurend uitdagende IT projecten in de financiële sector lopen waarvoor hij altijd op zoek is naar gekwalificeerde specialisten. Dus als je je IT carrière wilt Kickstarten staat hier een overzicht van vacatures.

Like it? Share it!