Ondernemen is gezond!

Onlangs las ik een interessant artikel over de Formule 1. Glimmende vierwielers die over een grijs asfaltlaken scheuren, schitterend! Het artikel ging vooral over de man achter de Formule 1, Bernie Ecclestone. De Britse magnaat is de 80 al ruim gepasseerd maar staat nog altijd trots aan het hoofd van een miljardenbedrijf. Rond iedere Grand Prix loopt de kleine grote man nog even vitaal als 20 jaar geleden tussen de sportwagens en coureurs. Bernie is de baas, hij is van alles op de hoogte en heeft nog altijd een moordend werkschema. Ik vraag mij af: hoe houdt iemand van deze hoge leeftijd dit vol?

Geheim

Misschien gaat je eerste gedachte uit naar middeltjes die ook door sommige topsporters worden gebruikt. Ik denk echter dat er iets anders achter zit. Het geheim kan liggen in het ondernemerschap van de man. Door alles wat Bernie doet wordt zijn brein continu geprikkeld. Het brein leert, het brein creëert, het brein leeft. Lichamelijke beweging is Bernie ook niet vreemd. Voor hem geen wagentje om in te zitten. Gewapend met gsm en zonnebril legt hij in een weekendje F1 meer meters te voet af dan menig leeftijdsgenoot in een maand. Bernie heeft nog altijd grote plannen, hij kijkt vooruit, hij heeft energie en hij is nog altijd zeer scherp. Geraniums ammehoela!

De machine

Hoe vaak hoor je niet van mensen die met pensioen gaan en dan opeens snel ouder worden. ‘Achter de geraniums’ is funest, vooral voor het brein. Het aantal prikkels vermindert, het brein wordt lui en daarmee versnelt het verouderingsproces. Het brein speelt zodoende een grote rol om de machine aan gang te houden. Tip: de bestseller ‘Wij zijn ons brein’ van Dick Swaab. Voor iedereen die meer wil weten over de ‘machine’ die ons bestuurt.

Woordgrapje

Een ander voorbeeld van ondernemerschap op hoge leeftijd is Warren Buffet, topbelegger en miljardair. Buffet (1930) is nog altijd een ondernemende man met zeer veel invloed. Hebben we tussendoor ruimte voor een woordgrapje? Vast wel. Stel je eens voor dat de CEO van Venz Hagelslag als hobby heeft: beleggen op de beurs. Stel je nu eens voor dat hij er heel erg goed in zou zijn. Dan is hij een topbelegger! Denk er maar even rustig over na..

Ondernemers en ondernemend zijn

Er kan natuurlijk wel een verschil zijn tussen ondernemers en mensen die ondernemend zijn. Ik ken mensen op die papier ondernemer zijn, maar als mens niet buitengewoon ondernemend zijn ingesteld. Daarnaast ken ik voorbeelden van ondernemende mensen maar die bijvoorbeeld in dienst zijn bij een bedrijf. Ondernemend zijn is het tegenovergestelde van stilzitten. Aan de gang zijn en blijven, dat is ondernemend zijn. Ongeacht wat je doet; als je het doet met overtuiging, toewijding en energie kun je er heel oud mee worden. Vraag dat maar aan Silvio Berlusconi. De 76-jarige politicus is nog zo fit als een jonge hengst. Van hengst is het een klein stapje naar Ferrari en zo is de cirkel met Formule 1 weer rond.

Nu nog de titel van deze blog verklaren. Als je met ondernemerschap oud kunt worden, is het vast ook wel gezond. Of andersom. Gelukkig heeft Brunel ondernemerschap als een van haar kernwaarden. Zo is het naast leuk werken bij Brunel ook nog eens goed voor de gezondheid.

Like it? Share it!