Blijf sollicitatiezenuwen de baas

Het is niet gek om nerveus te zijn voor een sollicitatiegesprek. Je wilt immers indruk maken én jouw droombaan binnenhalen. Maar hoe houd je die zenuwen onder controle? Wij hebben de beste tips van onze consultants voor jou verzameld, zodat je rustig en zelfverzekerd jouw sollicitatiegesprek in gaat.

Sollicitatie voorbereiden

Zenuwen de baas blijven begint bij een goede voorbereiding. Als je goed weet wat je wilt zeggen en vragen, hoef je je niet meer druk te maken dat je met je mond vol tanden staat. Bedenk antwoorden op veelgestelde vragen zoals 'waarom wil je deze baan?' en maak bijvoorbeeld een lijstje van jouw sterke en zwakke punten. Denk ook aan vragen die jij wilt stellen. Zo ziet jouw gesprekspartner dat je je hebt verdiept in de organisatie. Én je kunt even op adem komen terwijl je naar het antwoord luistert. 

Voer echt een gesprek

Realiseer je dat het gesprek twee kanten op werkt. Tijdens de sollicitatie kun je er namelijk achter komen of je jezelf bij de organisatie ziet werken. Het gaat erom of jij en het bedrijf een match zijn. Als je jezelf opstelt als gesprekspartner, kun je veel beter kennis maken en ontdekken of er een klik is. Zie het daarom als een tweeweg gesprek en niet alleen als een keuring of jij geschikt bent.

Ontspan!

Een goede voorbereiding is belangrijk, maar neem ook tijd voor ontspanning. Zorg dat je de dag voor jouw sollicitatiegesprek op tijd gaat slapen en niet in de uren voordat je naar bed gaat nog druk bezig bent met voorbereiden. Dan kom je ’s nachts waarschijnlijk niet tot rust. Plan na het voorbereiden iets leuks zodat je even ergens anders aan kunt denken. Als het kan ga dan op de fiets naar het gesprek, fysieke inspanning zorgt voor mentale ontspanning.

Doe de powerpose

Vlak voor je gesprek begint kan je de powerpose doen van Amy Cuddy, onderzoeker aan Harvard. Ga nog even snel op de wc staan een neem de powerpose aan: armen hoog in de lucht alsof je net een belangrijke wedstrijd hebt gewonnen. Uit onderzoek blijkt dat dit een stress verlagende en testosteron verhogende werking heeft. Zo kun je zelfverzekerd het gesprek in!

Stiltes

Weet je tijdens het gesprek even niet wat je wilt zeggen? Een korte stilte kan geen kwaad. Pak je rust en bedenk wat jouw antwoord is. Je kunt later nog eens terugkomen op een vraag en je antwoord aanvullen. Dan merkt je gesprekspartner dat je alsnog goed kunt formuleren wat je wilt. Gebruik de stilte ook om op jouw ademhaling te letten. Als je merkt dat jouw ademhaling erg kort is zal je snel buiten adem zijn of niet goed uit jouw woorden komen. Dus adem diep in door je buik in plaats van dat je alleen via je borst ademt. Jouw lichaam komt zo meer tot rust.

Succes met je sollicitatie! You can do it!

Lees hier meer sollicitatietips!

Like it? Share it!