Als eerste op de hoogte van nieuwe blogs?

Volg ons op Social Media!

Afbeelding Afbeelding Afbeelding 

The art of making mistakes

De Neutrino, de naam klinkt als een smaakneutraal waterijsje maar niets is minder waar. De neutrino is het super kleine microdeeltje dat sneller zou gaan dan het licht. Nóg sneller dan het licht dus. Althans, dat hadden de knappe koppen van CERN in Zwitserland vorig jaar september bedacht. Het nieuws van de snelle deeltjes zette de wetenschapswereld compleet op zijn kop! Sneller dan de snelheid van het licht, maar dat kon toch helemaal niet? Had ene Albert Einstein daar niet iets over gezegd?

Een paar maanden later blijkt dat Einstein het toch bij het juiste eind had. De wetenschappers van CERN  hebben een kleine misrekening gemaakt, de neutrino’s gaan toch niet sneller dan het licht. Foutje, bedankt! Volgende keer toch maar eens nieuwe batterijen in de stopwatch…
Pijnlijk gezichtsverlies voor de wetenschappers van CERN. De mogelijk allergrootste wetenschappelijke ontdekking van de laatste decennia bleek een illusie door een piepkleine rekenfout. Ogenschijnlijk niet zo heel slim van de wetenschappers. Moeten we deze bollebozen nu dan maar afschrijven als kansloze knutselaars?

 

Fouten maken, het is niet zo leuk, maar het hoort er nu eenmaal wel gewoon bij. In de techniek en wetenschap is het maken van fouten zelfs een van de grote succesverhalen. Zonder het maken van fouten leer je namelijk niets. Dat is al zo wanneer je als kind voor het eerst zonder zijwieltjes probeert te fietsen en wanneer je voor het eerst je belastingaangifte invult.


Voorbeelden van grote prestaties die voort zijn gekomen uit foutjes en toevalligheden zijn er te over. Laten we er eens even een paar op een rijtje zetten… We kennen allemaal die braadpannen van een bepaald merk, die met die rode stip in het midden. De binnenkant van de pan bevat het stofje Teflon, dat ervoor zorgt dat het eten niet aanbrand. In 1938 was Dr. Roy J. Plunkett bezig met onderzoek naar nieuwe koelmiddelen voor koelkasten. Tijdens het experimenteren met chemische stoffen ging er iets niet helemaal goed en bleek opeens dat bij een bepaalde samenstelling de binnenkant van de gascilinder werd bedekt met een gladde, wasachtige laag. De geboorte van Teflon was een feit. Ik wil graag hiervoor Plunkett persoonlijk bedanken, ik heb er als hobby kok nog dagelijks plezier van.


Een van de belangrijkste medische ontdekkingen was tien jaar eerder in 1928 en was tevens puur toevallig. De Britse arts-bacterioloog Alexander Fleming was bezig met een onderzoek naar een stafylokokkenbacterie. Hij trof een bepaalde schimmel aan die per ongeluk bij een van zijn bacteriekolonies was gekomen en merkte dat rondom de schimmel geen bacteriën meer groeiden en zelfs verdwenen. Fleming maakte een filtraat van de schimmel en ondervond dat het allerlei bacteriën kon doden, terwijl het geen nadelige neveneffecten had bij proefdieren. Het bleek dat deze schimmel in staat was een bacteriedodende stof af te scheiden. In een wetenschappelijke publicatie in 1929 noemde hij de stof Penicilline. Het medicijn heeft de geneeskunde sindsdien ingrijpend veranderd.

Een wel heel toevallige ontdekking is die van de pacemaker. Wilson Greatbatch was bezig met een uitvinding om het geluid van het hart beter op te nemen. In zijn werkplaats pakte hij echter een compleet verkeerd onderdeel en monteerde het in zijn apparaat. Het gevolg was een elektrische puls van 1,8 milliseconde met daarna een seconde rust. Greatbatch herkende het voortgebrachte geluid, het was een hartslag. Zijn toevallige uitvinding heeft talloze mensen gered. Uitvinder Wilson Greatbatch overleed in 2011, op 92-jarige leeftijd. 

Niet alle wetenschappers komen toevallig bij een uitvinding uit. Thomas Alva Edison wist al heel lang dat hij licht wilde maken. Hij deed er vele jaren over om uiteindelijk een werkende gloeilamp te produceren en deed honderden pogingen.. Op vraag of hij met vele jaren met slechte resultaten een deel van zijn leven had vergooid antwoordde hij: ‘I’ve found a 100 ways how not to make light’. Ook dat is vooruitgang, weten hoe het juist niet moet.  Zonder deze manier van denken geen vooruitgang, geen iPads, geen auto’s, geen beeld, geen geluid.

Laat ze bij CERN dus maar lekker aanklooien, laat ze maar fouten maken. Verhef het maken van fouten tot kunst! Leer en ervaar. Fietsen kon je ook niet in 1 keer.

Alle blogs van Patrick

Patrick Kostwinder, Trainer

 

 

Engineering vacatures