Als eerste op de hoogte van nieuwe blogs?

Volg ons op Social Media!

Afbeelding Afbeelding Afbeelding 

BYOD, the times they are a changing

Zoals lezers van deze blog gewend zijn probeer ik zoveel mogelijk licht te werpen op nieuwe toverwoorden in de IT. Echte “die hard” IT’ers zullen het al snel minder interessant en misschien wel achterhaald vinden, maar voor inwoners van de Friese periferie zijn de onderwerpen net als mijn pakken: ‘ze zijn niet hip maar het kan nog wel.’

BYOD, voor de leek: Bring your own device, ook wel bekend als ‘ik wil mijn iPhone gebruiken als werkplek’ is al een tijdje het nieuwe toverwoord voor de grote partijen om een mooie strategie om heen te bouwen. Microsoft, HP en consorten hebben voor hun klanten alweer verschillende mooie oplossingen bedacht om aan de trend van mobiele apparaten op de werkvloer te voldoen en om zo een paar grijpstuivers te verdienen.

De IT afdeling van elk bedrijf ervaart de ontwikkeling van BYOD: De verschillende tablets, de mobiele telefoon die omgetoverd is tot werkplek etc. Hoe moeten ze deze stroom tegenhouden? Is het überhaupt mogelijk om al deze apparaten te servicen en waar blijft de vertrouwelijke informatie? Er zijn genoeg redenen voor de IT afdeling om te wensen dat het gewone volk 10 jaar teruggeworpen wordt in de tijd en weer hun telefoon gaat gebruiken om te bellen (het schijnt te kunnen met een iPhone).

In mijn ogen zijn er 2 grote uitdagingen voor de IT afdeling: beveiliging en ondersteuning.
Qua beveiliging valt het wel mee, zolang er beveiligde laptops van rechters uit auto’s gestolen worden zal het op eigen apparaten niet veel erger worden. Het is de gebruiker die, net als in het verleden, gewoon goed op zijn spullen moet passen. Heel realistisch gezien, 90% van de gebruikers in de wereld werkt niet bij een willekeurige geheime dienst en loopt weinig risico om staatsgevaarlijke informatie te lekken.

Dan de ondersteuning, tja… zoveel mobiele platformen zijn er nou ook weer niet, agenda en mail op een willekeurig device installeren is geen hogere wiskunde. Maar er zullen natuurlijk steeds meer apps bij komen (gelukkig kan ook Brunel je helpen om een passende App te bouwen) wat het bieden van ondersteuning belangrijker maakt. Er is één zekerheid, je zult wel moeten dus kun je je net zo goed overgeven in plaats van er tegen te blijven vechten.

Om het met de woorden van über hippie Bob Dylan te zeggen:
'The line it is drawn
The curse it is cast
The slow one now
Will later be fast
As the present now
Will later be past
The order is
Rapidly fadin'
And the first one now
Will later be last
For the times they are a-changin'.

Alle blogs van Marco

Marco Visser, Directeur IT

 

 

IT vacatures